SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

Utrata tłuszczu

  • Regularnie ćwiczysz i dbasz o to, co jesz, ale mimo to wciąż nie możesz pozbyć się opornego tłuszczu zgromadzonego w okolicach pępka? Nie jesteś sam. Tłuszcz zgromadzony na brzuchu, szczególnie głęboko osadzony tłuszcz brzuszny zwany trzewnym tłuszczem, jest jednym z najbardziej opornych miejsc sylwetki, co więcej staje się bardziej problematyczny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 33276 Data: 2018-07-20 10:04:38
  • Bieganie może być największym wrogiem lub sprzymierzeńcem kulturysty. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? W okresie budowania masy każdy dodatkowy wydatek energetyczny jest niewskazany. To nie znaczy, że masz się bać chodzić po schodach, spacerować czy jeździć na rowerze. Po prostu osoby mające problem z nabieraniem masy powinny ograniczać aktywność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2944 Data: 2020-07-17 17:29:34
  • [...] wpływ na fizjologię wysiłku: badani tracili więcej glikogenu i po pozbawieniu snu, w drugim dniu ćwiczeń, przed wysiłkiem mieli w mięśniach o ~23.7% mniej „paliwa”. Wnioski Utrata snu i związane z tym zmniejszenie glikogenu w mięśniach mają wpływ na wytrzymałość w trakcie pracy długotrwałej, osiągi w trakcie powtarzanych sprintów i samopoczucie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7782 Data: 2020-07-21 16:12:42
  • [...] jest aktywność fizyczna (więcej, niż 60 minut dziennie, w tym trening siłowy, aerobowy, interwałowy, spacery, jazda na rowerze itd.) oraz stosowanie diety redukcyjnej. Utrata tkanki tłuszczowej występuje przy mniejszej dziennej podaży kalorii. Jednak, aby utrzymać masę mięśniową, potrzeba więcej białka. Ogranicza się przy tym podaż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6458 Data: 2019-06-11 07:03:06
  • Trójglicerydy, nazywane także triglicerydami, triacyloglicerolami, triacyloglicerydami lub oznaczane skrótem - TG, są organicznymi związkami chemicznymi, zaliczanymi do lipidów, czyli tłuszczów. Każdy trójgliceryd składa się z jednej cząsteczki glicerolu oraz trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak wolne kwasy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4316 Data: 2021-06-23 16:22:08
  • Czy stosowanie sterydów anaboliczno-androgennych (SAA a w nomenklaturze angielskojęzycznej AAS) dobrze komponuje się z paleniem tytoniu i piciem alkoholu? Z wielu względów nie. Dlaczego tak się dzieje? Ignorowane statystyki Na początek kilka statystyk, które są dobrze znane głównie osobom zajmującym się tymi kwestiami zawodowo. Większość ludzi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4738 Data: 2021-11-02 13:48:56
  • [...] Dlatego utrata masy ciała może mieć znaczący wpływ na obniżenie ryzyka sercowo-naczyniowego, podobnie jak zaprzestanie palenia tytoniu i wdrożenie aktywności fizycznej. Utrata masy ciała może mieć głęboki wpływ na szereg „głównych” czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca, w tym: nadciśnienie, dyslipidemię i insulinooporność/cukrzycę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1541 Data: 2021-11-22 19:44:23
  • Białko jest niesamowicie zmitologizowanym elementem diety, wiele osób przypisuje mu wręcz cudowne właściwości. Jak naprawdę wygląda kwestia ilości protein w diecie, czy mają one niesamowity wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej i budowy mięśni? Cóż, sprawa nie jest taka prosta. Stało się tak w największej mierze przez naukowców, którzy nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4153 Data: 2020-07-20 13:16:57
  • Wielu współczesnych „guru treningu”, szczególnie publikujących materiały na YouTube i w mediach społecznościowych przekonuje, iż przetrenowanie nie istnieje, a problemem jest tylko zbyt mała ilość treningu czy jedzenia. Mówisz, że „przetrenowania nie ma”, bo tak powiedział CJ Fletcher czy inny naszpikowany farmakologią specjalista?  Wyniki? Moc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5440 Data: 2017-05-07 10:37:07
  • Historia kulturystyki zaczęła się być może w czasach prehistorycznych, gdy ludzie codziennie musieli używać siły do dźwigania, polowań i innych czynności. Jak podkreśla Anssi H. Manninen na łamach „Sports Nutrition Review Journal”, dieta w okresie paleolitu zawierała 3-4 razy więcej protein, niż współczesna. Inni ludzie upatrują początków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12899 Data: 2018-11-08 13:53:03
  • W prasie często pojawiają się artykuły sugerujące, iż możliwe jest lokalne pozbywanie się tkanki tłuszczowej, np. tylko z brzucha. Te same “super sposoby” są zalecane w książkach, często chwytliwe nagłówki pojawiają się w serwisie YouTube, na Facebooku czy na amerykańskich stronach związanych z fitness. Podsumowanie Wszystko wskazuje na to, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11797 Data: 2019-04-16 09:48:50
  • Wrażliwość insulinowa to jeden z najmodniejszych obecnie terminów, podobnie jak oporność insulinowa, gluten, toksyny, głodówki i interwały. Warto wyjaśnić podstawowe kwestie związane z wrażliwością na insulinę, aby uniknąć nieporozumień. Intensywne aeroby lub interwały również są skuteczne. Wg badań cytowanych przez Martina Röhlinga i wsp., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3766 Data: 2020-02-06 16:20:55
  • Nie jest prawdą, że wystarczy tylko „mniej jeść” i „więcej się ruszać”. Zbyt ogólne zalecenia dotyczące aktywności fizycznej i stosowanej diety przynoszą więcej szkody niż pożytku. Ktoś może opacznie zrozumieć, iż treningiem jest w stanie nadrobić np. zjedzenie ciastka czy lodów. Przede wszystkim to, że ktoś „mało” lub „dużo” je, nic nie znaczy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4567 Data: 2020-10-31 15:30:48
  • W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6784 Data: 2017-05-03 10:14:45
  • Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1696 Data: 2023-06-13 20:51:40
  • Jedzenie, trening, codzienne funkcjonowanie – wszystko ma ciemną i jasną stronę. W XXI wieku pojawiło się wiele nowych zagrożeń, związanych z trybem życia. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Co prawda, średni czas życia w krajach rozwiniętych (np. w USA) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4793 Data: 2019-04-10 10:56:19
  • [...] produkcji PGE2. Na szczeblu komórkowym interakcja PGE2 poprzez receptor EP4 wpływa na ekspresję ścieżki cAMP/fosfoCREB, która aktywuje czynnik transkrypcyjny Nurr1. Utrata przekazywania sygnałów PGE2 do komórek macierzystych wpływa na spowolnienie „naprawy” mięśni oraz wzrostu siły po odniesionej kontuzji. Zmniejszone przekazywane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5279 Data: 2019-07-09 08:47:05
  • Wiem, iż wrzucę teraz nawet nie kij, ale bombę w mrowisko – jednakże konieczność dostarczania dużej ilości węglowodanów do stymulowania wzrostu masy mięśniowej wcale nie jest dobrze udokumentowana naukowo. Powiem więcej, naukowcy coraz częściej spekulują, iż dawne zalecenia bazujące na dostarczaniu ogromnych ilości węglowodanów (3-7 g na kilogram [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11578 Data: 2017-07-10 11:08:37
  • W dzisiejszym świecie, gdzie kult idealnej sylwetki jest coraz bardziej powszechny, wiele młodych kobiet stawia na radykalne metody odchudzania, często sięgając po diety niskokaloryczne. Tego typu reżimy żywieniowe, ograniczające dzienną podaż kalorii często do 800-1300 kcal, obiecują szybkie rezultaty w postaci ekspresowej utraty masy ciała. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 792 Data: 2024-04-25 14:18:01
  • Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4352 Data: 2019-12-10 19:03:28